Vad kostar en frieserhäst?

Prissättning på en frieserhäst beror på flera olika faktorer och det är svårt att sätta någon ”standardrekommendation” på pris då det är så mycket som är relativt.
Därför har Svenska Frieserhästföreningen tagit fram en lista med några faktorer som kan påverka prissättning. I allra första hand är det såklart viktigt att kolla att hästen är efter en godkänd frieserhingst och att den är registrerad i stamboken.
Svenska Frieserhästföreningen företräder den holländska stamboken KFPS- vilket är moderstamboken för frieserhästar, där de flesta är registrerade.

Vi rekommenderar att innan du börjar leta frieser, definiera vad du vill använda hästen till (avel, tävling, familjehäst etc) för att hitta en häst och ett pris som går i linje med dina egna förväntningar. Det finns stora variationer i pris på en frieser beroende på prestation och potential.

Olika faktorer för prissättning:

1. Vad har hästen för bedömning i stamboken- KFPS? Stambokssto, ster (1a eller 2a premie) Kroon, Model, preferent status (minst 4 ster avkommor).

2. Har hästen fulla papper? (innebär 4 ster ston i rakt nedåtstigande led).

3. Har den sportpredikat? (innebär att den nått upp till en medelsvår nivå i tävlingssammanhang, dressyr eller körning).

4. Vilka godkända hingstar är pappa samt morfar och deras prestation, t.ex sport predikat, elite sport?

5. Ålder och utbildningsnivå på hästen?

6. Skade- och sjukdomshistorik?

Som medlem i Svenska Frieserhästföreningen kan du alltid höra av dig till oss om du önskar stöttning i olika frågor kring rasen.

Kontaktuppgifter hittar du på sidan Kontakt.

Vi önskar dig stort lycka till i ditt framtida frieserköp!

Dela den här artikeln:

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER: FACEBOOK | FACEBOOK MEDLEMSGRUPP | FACEBOOK AVELSFORUM |

Svenska Frieserhästföreningen © Alla rättigheter är reserverade | Webbyrå: PAGIO

I samarbete med: