Svenska uppfödare

Svenska Frieserhästföreningens (SFHF) uppfödarlista

Uppfödarlistan har som syfte att marknadsföra svenska frieserhästuppfödare och deras uppfödningar samt göra det lättare för hästköpare att hitta uppfödare i Sverige. De uppfödare som finns med på listan har förbundit sig att följa SFHF:s och KFPS regler för uppfödning samt andra kriterier som framgår längst ner på denna sida. Några uppfödare har öppet hus en gång om året för att visa sina hästar och ”prata frieser”.

AFTONMORA FRIESIANS

Aftonmora Friesians är ett skandinaviskt friesercenter för sport, import och avel beläget på Kullahalvön i Skåne. Vår egna uppfödning är baserad på tre övergripande kriterier: kvalitet, dressyr och mentalitet. Med kvalitet menar vi både exteriört för att främja en långsiktigt hållbar häst med hög ridbarhet men vi är också måna om att bevara de rastypiska attributen vi älskar med frieser; mycket man, svart till färgen, ståtlig hållning och ädelt huvud. Dressyr är vårt fokusområden både i och med vår avel av den moderna ”sport” friesern, samt genom vår ambition att främja intresset för frieser som ett naturligt val av dressyrhäst för tävling på högre nivå. Som det allra viktigaste av dessa tre ledord kommer slutligen mentaliteten. För oss är det av högsta relevans att vi avlar på mentalt stabila och trevliga individer där ston och hingstar är av samma vikt för att skapa ett bra slutresultat.

I verksamheten har vi följande KFPS godkända avelshingstar:

  • Tymon 456 sport-elite
  • Mees 497 sport-elite
  • Sipke 450 sport
  • Aarnold 471 sport elit

Tymon, Aarnold och Sipke finns hos oss i Skåne, dessa fyra hingstar finns tillgängliga för avel i Sverige säsongen 2022.
Mees står på EU seminstationen Henswoude i Holland.

Varmt välkommen att läsa mer på vår hemsida aftonmora.se och besöka oss på gården i Skåne!

 

av Aurum

Stuteri Aurum började med uppfödning av Frieserhästar 2001, med inköp av ett dräktigt sto. Målsättningen är att föda upp hästar som är friska, exteriört korrekta och har tre bra gångarter. För oss är det mycket viktigt att bevara Frieserhästens särart, som exempelvis det vackra huvudet och stolta resningen, den kolsvarta färgen och mängder av hår samt det vänliga och människotillvända temperamentet.

Vårt focus i aveln är dressyrtalang och dressyrstam, men vi vill att alla avelsston också ska vara inkörda, detta för att körningen ställer höga, och ibland andra, krav på hästens psyke och att klara det är ett av våra kriterier för bra temperament. Ett bra temperament (mentalitet) är för oss den viktigaste egenskapen för ett avelssto. Vi tror också att en ”dressyrfrieser” passar ypperligt för sportkörning.

Vi nuvarande målsättning är att ha 2-4 ston i avel och får mellan 1-4 föl per år och att sälja hingstarna som föl och behålla stofölen och visa dem som vuxna. Förutom detta arbetar vi för att avelshästarna ska ha så låg inavel och lågt släktskap som möjligt.

Vi välkomnar besök för att titta på våra hästar, diskutera avel eller boka ett föl. Stuterinamnet av Aurum, som började användas 2010

Hemsida: www.aurum-stall.se
Email adress: aurumstall@gmail.com
Facebook: Aurum Stalldesign & Avel

Hälsning från Britt-Marie Ekbergh/Aurum stalldesign & avel

Vidövägen 20, 76391 Hallstavik

Tel 0734-333197

Janus

Stall Morlund

Dessa magiska svarta hästar…

Vi är själva från Holland och jag växte upp bland hästar av alla olika raser och discipliner, men var dock alltid  förtjust i dessa svarta pärlor. Köpte min första frieser när jag var 16 år och jobbade därefter en period i USA hos Signature Friesians, där jag lärde mig mycket om rasen, avel mm och sedan dess har det bara varit frieser hästar i mitt liv. Jag studerade Häst och Management samt Paraveterinary och lärde mig där med mycket om hästens (/djurens) hälsa mm. Själv började jag med avel 2016. Under 2019 flyttade vi till Överklinten i norra Sverige och här bor vi nu med våra 5 barn och driver jordbruk med mjölkproduktion. Största passion är dock frieser hästar och i dag har vi 3 ston som vi använder hobby mässigt till avel och sport:

Fimke fan Panhuys 1e premie Ster, Markus 491 x Andries 415, född 2017

Veerle fan Panhuys 2e premie Ster, Anders 451 x Dries 421, född 2014

Jufferke TE van de Sprong 2e premie Ster – Sport, Tsjalke 397 x Feitse 293, född 2011

Största vikten för oss ligger i karaktär, hälsa och typiska rasegenskaper, blandat med arbetsvilja och sport förmåga. Alla våra ston är röntgade och besiktigade UA och DNA testade på genetiska sjukdomar innan vi använder dom till avel. Även livslängd och hållbarheten genom mor och far har vi kollat ordentligt samt låg inavel och släktskap. Målet med vår avel är hästar som behåller det riktiga typiska frieser utseendet, med trygg karaktär och bra förmåga till sport/rekreation, en allsidigt och sund häst som passar hela familjen helt enkelt. ❤️ Målet för mig själv och något jag tycker är väldigt kul är att försöka få våra avelsston Preferent.

Våra föl är till salu och vi tycker det är viktigt att lära dem så mycket som möjligt redan när de är unga. De växer upp tillsammans i blandad flock på lösdrift med stora kuperade hagar året runt. Vi vänjer dem med all vardagshantering och tar med dem på promenad bredvid stoet och möter då stora maskiner, lekande barn, hundar, kor och andra djur för att få fram en trygg och självsäker häst. Ingen är den andra lik, så vi tar varje föl var för sig, men i princip går fölen tillsammans med mamman i minst 6 månader. Därefter börjar vi avvänja dem i grupp för att minska stress och därefter finns möjligheten för dem att flytta till sin nya ägare.

Man är alltid välkommen att hälsa på dessa underbara hästar hos oss, även att provrida en riktigt frieser eller bara umgås och ibland har vi även äldre hästar som letar ett nytt hem. Jag har ett stort intresse i stamtavlor, stamboken, rasen och allt som rör hästen/hästens hälsa och därmed finns jag även tillgängligt för dem som behöver hjälp med språket, översättning eller annat, tveka inte att höra av dig!

Varmt Välkommen
Debbie van de Kamp
Morlunda Lantbruk AB
Morlund 9915 91 Robertsfors
072 55 26 109
aaltje586@hotmail.com

Stall Morlund

STALL DEWALL

Vi är relativt nya inom frieservärlden och fick vårat första egenuppfödda föl 2021.
 
Vårat mål är att ta fram ridhästar med ett trevligt psyke och en god hälsa, så att man kan njuta av sin frieser länge!
Vi finns i Västernorrland.
 
Tel: 073-8324781
 
 
Hälsningar Alexandra De Wall

Stall Frieser

Stall Frieser är ett stuteri beläget i kuststaden Sundsvall i Västernorrland. 
Vår avel av friesern startade år 2003 och vår målsättning har hela tiden varit att genom avel ta tillvara och förvalta den rastypiska karaktären, att utveckla samt förfina frieserns medfödda egenskaper för en högre grad av avancerad dressyr. Våra hästar representerar och håller också därför en mycket hög kvalité inom det området. 
 
Våra avelsston är
•Vysanne kroon sport elite
• Isadora sto efter Elias 494
 
Våra hingstar
•Elias 494 Grand prix 
•Tizian Fan Ass Grand prix
•Jaro Van Smissen 
 
Kontaktuppgifter :
Stall Frieser
Fillanvägen 29
863 37 Sundsvall 
lindaannell@hotmail.se
Linda Annell tel 070-6446574
Kristofer Johansson 070-3690880
 
För semin Elias kontakta 
Mark Peter Spahn 
Tel +31 6 52 47 82 35
 
Seminen kommer till Sverige inom ett dygn och vi har fått våra ston dräktiga direkt här i Sundsvall på semin.
 

Ansökan till Svenska Frieserhästföreningens uppfödarlista

Svenska Frieserhästföreningen har upprättat en uppfödarlista med syfte att marknadsföra och förmedla våra svenska uppfödare till hästköpare. För att vara med på uppfödarlistan krävs att man uppfyller följande kriterier:

  1. Uppfödaren skall inneha medlemskap i SFHF och KFPS
  2. Bedriver avel inom holländska stamboken med stambokförda ston och godkända avelshingstar.
  3. Minst 1 sto i avel som är i uppfödarens ägo vid betäckningstillfället.
  4. Är villig att ta emot besök och visa sina hästar även om man inte har någon häst till salu vid tillfället. Önskvärt att även ha ”öppet hus” vid 1 tillfälle per år med syfte att bjuda in besökare och visa upp rasen
  5. Finnas tillgänglig för event i området där rasen kan promotas i samarbete med SFHF
  6. Samtycker till att SFHF delar nedan inlämnade uppgifter till medlemmar, på hemsida och i sociala medier

Fyll i formuläret eller skicka in din ansökan direkt till avel@sfhf.se

 

Tex från Norrhult, af Vibbleboda