Svenska uppfödare

AFTONMORA FRIESIANS

Aftonmora Friesians är ett skandinaviskt friesercenter för sport, import och avel beläget på Kullahalvön i Skåne. Vår egna uppfödning är baserad på tre övergripande kriterier: kvalitet, dressyr och mentalitet. Med kvalitet menar vi både exteriört för att främja en långsiktigt hållbar häst med hög ridbarhet men vi är också måna om att bevara de rastypiska attributen vi älskar med frieser; mycket man, svart till färgen, ståtlig hållning och ädelt huvud. Dressyr är vårt fokusområden både i och med vår avel av den moderna ”sport” friesern, samt genom vår ambition att främja intresset för frieser som ett naturligt val av dressyrhäst för tävling på högre nivå. Som det allra viktigaste av dessa tre ledord kommer slutligen mentaliteten. För oss är det av högsta relevans att vi avlar på mentalt stabila och trevliga individer där ston och hingstar är av samma vikt för att skapa ett bra slutresultat.

I verksamheten har vi följande KFPS godkända avelshingstar:

  • Tymon 456 sport-elite
  • Mees 497 sport-elite
  • Sipke 450 sport
  • Alke 468 sport
  • Aarnold 471 sport elit

Tymon, Alke, Aarnold och Sipke finns hos oss i Skåne, dessa fyra hingstar finns tillgängliga för avel i Sverige säsongen 2022.
Mees står på EU seminstationen Henswoude i Holland. 

Varmt välkommen att läsa mer på vår hemsida aftonmora.se och besöka oss på gården i Skåne!

 

av Aurum

Min första frieseruppfödning föddes 2002 och sedan dess har jag fött upp 14 föl. Fyra stoföl och tio hingstföl. Det bästa resultaten är två föl som blivit champion på premiering. En ster och hingstchampion och ett stersto som blivit klassvinnare.

Just nu har jag två egenuppfödda ston i avel, varav den ena är dräktig. Min målsättning är att ha två till tre ston i avel, föda upp rastypiska, och framförallt trevliga, hästar för dressyrridning och dressyr/sportkörning. De ska ha tre bra gångarter och vara snälla att jobba med och vara friska och fria från kända genetiska problem.
De bästa stofölen ska behålls och hingstar säljas som föl.
Jag vill att prestationsinriktad härstamning på avelsstona och för att få vara kvar i avel ska de bli ster, vara friska och ha lätta fölningar.

Jag har registrerat stuterinamnet av Aurum i KFPS

aurumstall@gmail.com

Hälsning från Britt-Marie Ekbergh/Aurum stalldesign & avel

MIKAELA BRANDIN

Frieserälskare så klart, sedan år 2010. Sysslat med hästar i stort sätt hela mitt liv med ett avbräck för annan träning, bodyfitness. Polis och jourhem till barn.
Har i dagsläget friesers i olika åldrar;
Stoet Jadore J&H Ster
1 valack
Stoet Tonja fan Tsjerkgaast Ster
Stoet Izadore fan Nyhem
Min tanke med avel är att få fram sunda, friska och glada/positiva friesers. Jag vill ha mycket rörelse men vill trots det bevara mycket av den gamla rastypen.
Rider in, tränar och fortbildar. På gång är att köra vagn.
Sysslar med smyckeri och fotografering.

Mikaela-mikkis@hotmail.com

Roden Frieser

Jag och mina hästar finns i hjärtat av Roslagen, c:a 10 mil norr om Stockholm i närheter av Norrtälje och jag bedriver avel i mindre skala inom den holländska stamboken. Jag har arbetat med hästar nästan hela mitt liv, men fastnade för just friesern som ras först 2012, då jag lät importera mitt första frieser sto från Holland.

Famke J.B. född 2009 var e. Jorn 430 och ue. Erik 351 och hon stod fortfarande registrerad i fölboken när hon kom till Sverige, men efter att ha visat henne på premiering i Vetlanda 2013, blev hon inskriven i stamboken som stjärn med en 2:a premie. Därefter fick hon sin 1:a premie 2015, blev preliminär KROON och efter att ha tävlats upp till medelsvår B:2 i dressyr med godkända resultat, så erhöll hon sitt sportpredikat samt fick sin KROON titel fastställd 2018. Hon var ett underbart sto med en härlig mentalitet och en fantastisk ridbarhet, men tyvärr så lämnade hon oss alldeles för tidigt i slutet av 2019 på grund av sjukdom.

Jorid af Roden född i maj 2019, e. Sipke 450, u. Famke J.B. och ue. Jorn 430. En underbar liten tjej vi fick efter mamma Famke, som nu växer och frodas och som vi tror kan bli lovande inför framtiden. Hon kommer förmodligen bli kvar inom aveln hos mig.

Letar nu ett till två nya ston som delvis kan fylla Famkes stora skor, då jag kommer fortsätta med uppfödning i mindre skala, då denna ras milda mentalitet, sociala och intelligenta förmåga tillsammans med hög ridbarhet, borde upplevas av fler. Min målsättning är att på allra bästa sätt bidra till frieseraveln i form av högt kvalitetstänk och att avla på god exteriör för bra ridbarhet och hållbarhet, god mentalitet samt att på alla sätt motverka inavel i största möjliga mån.

Hälsningar Susanne Skalin

Mail: rodenfrieser@outlook.com

Trulsagården
Jim Nordqvist

Skånes Fagerhult

På gården finns stona Gerlinde fan Walta och O Famke van Dongjum.

jino003@jino.se

Stall Morlund

Dessa magiska svarta hästar…

Vi är själva från Holland och jag växte upp bland hästar av alla olika raser och discipliner, men var dock alltid  förtjust i dessa svarta pärlor. Köpte min första frieser när jag var 16 år och jobbade därefter en period i USA hos Signature Friesians, där jag lärde mig mycket om rasen, avel mm och sedan dess har det bara varit frieser hästar i mitt liv. Jag studerade Häst och Management samt Paraveterinary och lärde mig där med mycket om hästens (/djurens) hälsa mm. Själv började jag med avel 2016. Under 2019 flyttade vi till Överklinten i norra Sverige och här bor vi nu med våra 5 barn och driver jordbruk med mjölkproduktion. Största passion är dock frieser hästar och i dag har vi 3 ston som vi använder hobby mässigt till avel och sport:

Fimke fan Panhuys 1e premie Ster, Markus 491 x Andries 415, född 2017

Veerle fan Panhuys 2e premie Ster, Anders 451 x Dries 421, född 2014

Jufferke TE van de Sprong 2e premie Ster – Sport, Tsjalke 397 x Feitse 293, född 2011

Största vikten för oss ligger i karaktär, hälsa och typiska rasegenskaper, blandat med arbetsvilja och sport förmåga. Alla våra ston är röntgade och besiktigade UA och DNA testade på genetiska sjukdomar innan vi använder dom till avel. Även livslängd och hållbarheten genom mor och far har vi kollat ordentligt samt låg inavel och släktskap. Målet med vår avel är hästar som behåller det riktiga typiska frieser utseendet, med trygg karaktär och bra förmåga till sport/rekreation, en allsidigt och sund häst som passar hela familjen helt enkelt. ❤️ Målet för mig själv och något jag tycker är väldigt kul är att försöka få våra avelsston Preferent.

Våra föl är till salu och vi tycker det är viktigt att lära dem så mycket som möjligt redan när de är unga. De växer upp tillsammans i blandad flock på lösdrift med stora kuperade hagar året runt. Vi vänjer dem med all vardagshantering och tar med dem på promenad bredvid stoet och möter då stora maskiner, lekande barn, hundar, kor och andra djur för att få fram en trygg och självsäker häst. Ingen är den andra lik, så vi tar varje föl var för sig, men i princip går fölen tillsammans med mamman i minst 6 månader. Därefter börjar vi avvänja dem i grupp för att minska stress och därefter finns möjligheten för dem att flytta till sin nya ägare.

Man är alltid välkommen att hälsa på dessa underbara hästar hos oss, även att provrida en riktigt frieser eller bara umgås och ibland har vi även äldre hästar som letar ett nytt hem. Jag har ett stort intresse i stamtavlor, stamboken, rasen och allt som rör hästen/hästens hälsa och därmed finns jag även tillgängligt för dem som behöver hjälp med språket, översättning eller annat, tveka inte att höra av dig!

Varmt Välkommen
Debbie van de Kamp
Morlunda Lantbruk AB
Morlund 9915 91 Robertsfors
072 55 26 109
aaltje586@hotmail.com

Stall Morlund

Fler artiklar som publicerats nyligen

Sök information

Väntar du på stamtavlan?

Ni som väntar på att era stamtavlor ska komma tillbaka från KFPS, se till att ni betalat medlemskap! Fakturan från KFPS gällande depositionsavgiften måste också vara betald.

Artikelarkiv