Svenska uppfödare

SFHF premiering föl

Svenska Frieserhästföreningens (SFHF) uppfödarlista

Uppfödarlistan har som syfte att marknadsföra svenska frieserhästuppfödare och deras uppfödningar samt göra det lättare för hästköpare att hitta uppfödare i Sverige. De uppfödare som finns med på listan har förbundit sig att följa SFHF:s och KFPS regler för uppfödning samt andra kriterier som framgår längst ner på denna sida. Några uppfödare har öppet hus en gång om året för att visa sina hästar och ”prata frieser”.

AFTONMORA FRIESIANS

Aftonmora Friesians är ett skandinaviskt friesercenter för sport, import och avel beläget på Kullahalvön i Skåne. Vår egna uppfödning är baserad på tre övergripande kriterier: kvalitet, dressyr och mentalitet. Med kvalitet menar vi både exteriört för att främja en långsiktigt hållbar häst med hög ridbarhet men vi är också måna om att bevara de rastypiska attributen vi älskar med frieser; mycket man, svart till färgen, ståtlig hållning och ädelt huvud. Dressyr är vårt fokusområden både i och med vår avel av den moderna ”sport” friesern, samt genom vår ambition att främja intresset för frieser som ett naturligt val av dressyrhäst för tävling på högre nivå. Som det allra viktigaste av dessa tre ledord kommer slutligen mentaliteten. För oss är det av högsta relevans att vi avlar på mentalt stabila och trevliga individer där ston och hingstar är av samma vikt för att skapa ett bra slutresultat.

I verksamheten har vi följande KFPS godkända avelshingstar:

  • Tymon 456 sport-elite
  • Aarnold 471 sport elit

Tymon & Aarnold finns hos oss i Skåne, dessa 2 hingstar finns tillgängliga för avel i Sverige säsongen 2024.

Varmt välkommen att läsa mer på vår hemsida www.aftonmora.se och besöka oss på gården i Skåne!

+46762135800
sandra@aftonmora.se
aftonmora.se


AV AURUM

Stuteri Aurum började med uppfödning av Frieserhästar 2001, med inköp av ett dräktigt sto. Målsättningen är att föda upp hästar som är friska, exteriört korrekta och har tre bra gångarter. För oss är det mycket viktigt att bevara Frieserhästens särart, som exempelvis det vackra huvudet och stolta resningen, den kolsvarta färgen och mängder av hår samt det vänliga och människotillvända temperamentet.

Vårt focus i aveln är dressyrtalang och dressyrstam, men vi vill att alla avelsston också ska vara inkörda, detta för att körningen ställer höga, och ibland andra, krav på hästens psyke och att klara det är ett av våra kriterier för bra temperament. Ett bra temperament (mentalitet) är för oss den viktigaste egenskapen för ett avelssto. Vi tror också att en ”dressyrfrieser” passar ypperligt för sportkörning.

Vi nuvarande målsättning är att ha 2-4 ston i avel och får mellan 1-4 föl per år och att sälja hingstarna som föl och behålla stofölen och visa dem som vuxna. Förutom detta arbetar vi för att avelshästarna ska ha så låg inavel och lågt släktskap som möjligt.

Vi välkomnar besök för att titta på våra hästar, diskutera avel eller boka ett föl. Stuterinamnet av Aurum började användas 2010.

Hemsida: aurum-stall.se
Email: aurumstall@gmail.com
Facebook: Aurum Stalldesign & Avel

Hälsning från Britt-Marie Ekbergh/Aurum stalldesign & avel

Vidövägen 20, 76391 Hallstavik

Tel 0734-333197

Jesper & Jennie


STALL MORLUND

Dessa magiska svarta hästar…

Vi är själva från Holland och jag växte upp bland hästar av alla olika raser och discipliner, men var dock alltid förtjust i dessa svarta pärlor. Köpte min första frieser när jag var 16 år och jobbade därefter en period i USA hos Signature Friesians, där jag lärde mig mycket om rasen, avel mm och sedan dess har det bara varit frieser hästar i mitt liv. Jag studerade Häst och Management samt Paraveterinary och lärde mig där med mycket om hästens (/djurens) hälsa mm. Själv började jag med avel 2016. Under 2019 flyttade vi till Överklinten i norra Sverige och här bor vi nu med våra 5 barn och driver jordbruk med mjölkproduktion. Största passion är dock frieser hästar och i dag har vi 3 ston som vi använder hobby mässigt till avel och sport:

Fimke fan Panhuys 1e premie Ster, Markus 491 x Andries 415, född 2017

Veerle fan Panhuys 2e premie Ster, Anders 451 x Dries 421, född 2014

Jufferke TE van de Sprong 2e premie Ster – Sport, Tsjalke 397 x Feitse 293, född 2011

Största vikten för oss ligger i karaktär, hälsa och typiska rasegenskaper, blandat med arbetsvilja och sport förmåga. Alla våra ston är röntgade och besiktigade UA och DNA testade på genetiska sjukdomar innan vi använder dom till avel. Även livslängd och hållbarheten genom mor och far har vi kollat ordentligt samt låg inavel och släktskap. Målet med vår avel är hästar som behåller det riktiga typiska frieser utseendet, med trygg karaktär och bra förmåga till sport/rekreation, en allsidigt och sund häst som passar hela familjen helt enkelt. ❤️ Målet för mig själv och något jag tycker är väldigt kul är att försöka få våra avelsston Preferent.

Våra föl är till salu och vi tycker det är viktigt att lära dem så mycket som möjligt redan när de är unga. De växer upp tillsammans i blandad flock på lösdrift med stora kuperade hagar året runt. Vi vänjer dem med all vardagshantering och tar med dem på promenad bredvid stoet och möter då stora maskiner, lekande barn, hundar, kor och andra djur för att få fram en trygg och självsäker häst. Ingen är den andra lik, så vi tar varje föl var för sig, men i princip går fölen tillsammans med mamman i minst 6 månader. Därefter börjar vi avvänja dem i grupp för att minska stress och därefter finns möjligheten för dem att flytta till sin nya ägare.

Man är alltid välkommen att hälsa på dessa underbara hästar hos oss, även att provrida en riktigt frieser eller bara umgås och ibland har vi även äldre hästar som letar ett nytt hem. Jag har ett stort intresse i stamtavlor, stamboken, rasen och allt som rör hästen/hästens hälsa och därmed finns jag även tillgängligt för dem som behöver hjälp med språket, översättning eller annat, tveka inte att höra av dig!

Varmt Välkommen
Debbie van de Kamp
Morlunda Lantbruk AB
Morlund 9915 91 Robertsfors
072 55 26 109
aaltje586@hotmail.com


STALL DEWALL

Vi är relativt nya inom frieservärlden och fick vårat första egenuppfödda föl 2021.

Vårat mål är att ta fram ridhästar med ett trevligt psyke och en god hälsa, så att man kan njuta av sin frieser länge!
Vi finns i Västernorrland.

Tel: 073-8324781

alexandra@stalldewall.com
Hälsningar Alexandra De Wall


STALL FRIESER

Stall Frieser är ett stuteri beläget i kuststaden Sundsvall i Västernorrland.
Vår avel av friesern startade år 2003 och vår målsättning har hela tiden varit att genom avel ta tillvara och förvalta den rastypiska karaktären, att utveckla samt förfina frieserns medfödda egenskaper för en högre grad av avancerad dressyr. Våra hästar representerar och håller också därför en mycket hög kvalité inom det området.

Våra avelsston är
Vysanne kroon sport elite

Isadora sto efter Elias 494

Vår hingst
Elias 494 Sport Elite

Kontaktuppgifter :
Stall Frieser
Fillanvägen 29
863 37 Sundsvall
lindaannell@hotmail.se
Linda Annell tel 070-6446574
Kristofer Johansson 070-3690880

För semin Elias kontakta
seminstation Spliethof Paarden
Tel +31 646762880
info@spliethofpaarden.nl

Seminen kommer till Sverige inom ett dygn och vi har fått våra ston dräktiga direkt här i Sundsvall på semin.

SFHF - Elias 494
SFHF- Elias 494
Elias O Linda

Elias 494 & Linda


THERESE VAN DER MEULEN

I det vackra sörmländska landskapet ligger vår gård Harstahopen, där familjens två holländska frieserston betar. Dessa båda är importerade från Holland, vilket länge varit min dröm med mitt holländska påbrå och tanken är att få sprida denna fantastiska ras till fler i Sverige.
Vi kommer ta 1-2 föl/år och jag som uppfödare kommer engagera mig i rasen för att lära mig mer och vara med och hålla aveln riktad mot de gemensamma målen inom KFPS. I det lilla så är vårt fokus idag att skapa friska, korrekta och trygga individer som säljes när de blivit avvanda.
Hitills har de föl som kommer ifrån oss fått väldigt fina vitsord från sina nya ägare vilket gör oss otroligt stolta!
Jag; Therese, har en bakgrund som uppvuxen på ett större jordbruk för att senare ha arbetat i djurpark med allt från rovfåglar, till sebror och delfiner, för att idag utbilda mig till biolog och arbeta som leg. yrkeslärare på naturbruksgymnasium.
Jag brinner för avel och har länge varit uppfödare av ragdollkatter och nu även silverlabradorer. Att planera aveln, vara med i alla steg och att sedan träna de unga djuren för att göra dem modiga, lugna och trygga är otroligt givande för mig!
Hör gärna av dig vid intresse att boka ett av våra kommande föl så kommer du att få följa med på resan.

Therese 0708866205
theresevdm@hotmail.se

Therese Van Der Meulen 2

Therese Van Der Meulen 1

MELDEMOLUNDENS FRIESERUPPFÖDNING

Vilhelmina och Henrik heter vi som driver Meldemolundens
frieseruppfödning.
Vi är ganska nya inom just frieser men såklart blev vi helt förälskade i rasen när vi skaffade våran första sagohäst -19.
Idag har vi två avelsston på gården men drömmer om flera. Målet är att få 2-5 föl i framtiden.
Nu satsar vi på att avla fram trygga, stabila och hållbara individer med en stamtavla som gynnar framtidens avel. Hos oss är man alltid välkomna att hälsa på och umgås med dessa magiska hästar!
Idag har vi dessa ston hos oss

Veerle fan Panhuys 2e Premie Ster, Anders 451 x Dries 421, Född 201
Sjoukje O. 2a Premie ster, Anders 415 x Fabe 348, Född 2005

Öppet hus hos oss sker på höstkanten.
Se gärna mera på Meldemolundens facebooksida där det uppdateras om olika event och vad som händer hos oss.
Har ni frågor om våran avel, föl på gång eller vad som helst egentligen, tveka inte att höra av Er till mig!
Välkomna!
Tel: 0722534526
Hälsningar,
Vilhelmina och Henrik

Meldemolundens

Meldemolundens 1 Kopia E1689585355864

VÄSTRABY FRIESERHÄSTAR

Jag heter Victoria och driver tillsammans med min familj Västraby Frieserhästar som ligger i Broby, norra Skåne.
Vi har en mindre avelsverksamhet med sunda hästar där målet är att ta fram individer med en stabil och trygg karaktär som även ska kunna prestera inom dressyr och körning.
Det som enligt mig gör frieserhästen speciell, utöver det vackra utseendet, är dess karakteristiska och mentala drag. Med det menar jag tryggheten och förståelsen som hästen besitter.
Målet är att årligen föda upp ett till tre föl som hanteras från dag ett. Sedan vill vi kunna ge möjlighet till nästa människa attfortsätta förvalta denna underbara häst och med det även erbjuda fortsatt stöttning och kontakt.

Välkomna att kontakta mig om ni har frågor om mina hästar eller vill komma och hälsa på.

Kontakt: 0766 187 143

karlssonvic@gmail.com

Med vänliga hälsningar Victoria

Victoria Karlsson 4


SÖDERGÅRDEN FRIESER

Marie och Lars-Åke heter vi som driver Södergården Frieser.
Gården ligger vid upplandskusten ute på söderön och vi köpte våra första friesrar 2010 från Holland.
I dag har vi två avelsston på gården men drömmer om att ha flera och vi har även några unghästar samt ett stoföl.
Målet med vår avel är att få fram trygga, hållbara samt trevliga individer som även har det lilla extra för att kunna prestera rent sportmässigt. Vi föder även upp köttdjur Hereford.

Välkommen att höra av dig!

Södergården Frieser.
Marie o Lars-Åke Lager
Långalma509
74291 Östhammar

Kontakt: 0702325695

svartno@hotmail.com

Marielager 4


Ramsdalens Frieser

Ramsdalens Frieser är beläget på Ingarö i Stockholms skärgård. På vår gård har vi stall, ligghallar, ridbana och idag har vi 10 frieserhästar i varierande åldrar här hemma på gården.
Vi lägger ett stort engagemang på våra hästar och på vår uppfödning.
Vår fokus är att bevara den rastypiska karaktären, få fram friska trevliga individer med hög användbarhet. Fölen och unghästarna hos oss växer upp i flock i våra stora kuperade beteshagar med ligghall, fri tillgång på grovfoder.
Vi lägger också vikt på bra foderkvalitet och tidig hantering av fölen för att få trygga och välhanterade individer. Detta för att förbereda de unga hästarna så fint som möjligt inför framtida karriärer.
Alla våra uppfödningar visas på Kfps premieringar och alla har hittills fått fina premier.
Det är något alldeles fantastiskt att få föda upp ett föl och sen få följa den under sin uppväxt och utveckling.
Vi är stolta och glada över att vi idag har så goda relationer med alla våra köpare.
Hos oss är alla varmt välkomna att komma och hälsa på!

Kontakt
Åsa Holmgren
070-605 07 88
asa.maria.holmgren@gmail.com
Facebook/Instagram: Ramsdalens Frieser

SFHF- Ramsdalens Frieser
SFHF- Ramsdalens Frieser

VILL DU ANSÖKA TILL SVENSKA FRIESERHÄSTFÖRENINGENS UPPFÖDARLISTA?

Svenska Frieserhästföreningen har upprättat en uppfödarlista med syfte att marknadsföra och förmedla våra svenska uppfödare till hästköpare.

Läs mer om vilka kriterier som krävs och fyll i din ansökan på sidan Ansökan till uppfödarlistan.


Dela den här artikeln:

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER: FACEBOOK | FACEBOOK MEDLEMSGRUPP | FACEBOOK AVELSFORUM |

Svenska Frieserhästföreningen © Alla rättigheter är reserverade | Webbyrå: PAGIO

I samarbete med: