Hej Mildred!
Hur står det till med dig och pållarna?
Med pållarna är det bara bra. Vinterpälsen har vuxit ut så nu kan vintern komma. Nu är det uppehåll med tävlingar och de två unghästarna Milou och Katje är hemma för vila. Båda hästarna ska tillbaka till Maria Falk/Madali för träning om de inte blir sålda innan dess.
I vår kommer det en fölunge till u. Marije Tirza S. om allt går som det ska. Lijda van de Slingenberg blev inte dräktig.
Hur många hästar har du just nu, ålder, stam?
Jag har fem hästar nu.
♥Jippe van’t kempke valack född 2003 e. Anton 343 u. Neeke Z. mf. Tamme 276
♥Lijda van de Slingenberg sto född 2003 e. Rintse 386 u. Renske V/H Galgendaal mf. Olof 315.
♥Marije Tirza S. sto född 2004 e. Andries 415 u. Tirza S. mf. Fetse 349.
♥Katje från Norrhult sto född 2011 e. Tsjalle 454 u. Lijda van de Slingenberg mf. Rintse 386.
♥Milou från Norrhult valack född 2012 e. Hinne 427 u. Lijda van de Slingenberg mf. Rintse 386.
Du är ju en mycket framgångsrik uppfödare i Sverige idag. Är det skicklighet eller tur?
Både och kanske. Jag har två fina avelsston som levererat fina föl. Det gäller att kunna läsa av sina hästar och det är kanske inte så lätt alla gånger, alla har sin personlighet och behov.
Jag har för vana att sätta på grimma dom första timmarna och även leda ut sto och föl i paddocken ca. 10 min. Där är båda fria utan grimmor. Sedan tar jag på grimmorna igen och tar sedan av dessa i boxen igen. Föl är mycket viga i början och då kan det lätt hända att de fastnar med ett framben i grimman.
Jag brukar även transportträna dom ganska tidigt. Ska man åka till seminstation eller något annat akut är det bra att de är vana. När jag lämnar sto föl på seminstation låter de alltid fölet gå löst. Så när jag ska hämta blir de lite impade att jag ändå kan ta på fölet grimman med en gång och leda upp i transporten. Det dom lär sig från början sitter oftast i hela tiden om allt har varit positivt.
Jag handskas mycket med mina unghästar, men samtidigt vill jag att de ska ha sitt eget liv. Flocken är väldigt viktig tycker jag när de växer upp. Där lär de sig hur de ska bete sig. Det var lite om detta.
Hur tycker du att man ska tänka ifall man till våren vill betäcka sitt sto?
Om man vill betäcka sitt sto ska man i första hand tänka på att det inte är riskfritt. Det finns alltid en risk att det kan uppstå problem. Jag brukar titta på hur mitt sto ser ut exteriört och gångarter. Har du ett sto med bra gångarter kanske du ska titta efter en hingst som har mer exteriör och tvärtom. Du kanske har ett sto med kort rygg. Då vill du ju ha något som hjälper upp det. Inavels procenten är viktig. Den ska vara så låg som möjligt. För att ta reda på detta går man in på KFPS hemsida och loggar in dina hästar och därifrån går man vidare till hingstarna.Hur har du gjort gällande val av hingst?
Jag brukar titta på hingstarna på hingstpremieringen i Januari. Där kan man se lite på exteriör och gångarter och lynne. Sedan går jag in på KFPS hemsida och ser på stam och inavelsprocent.
Rekommenderar du att man åker till Holland, hingstvisningen?
Absolut tycker jag att man ska åka på hingstpremieringen. Det är en upplevelse i sig. Tänk bara på att i god tid boka boende. Länk till hingstvisningen
Hur fungerar de praktiska delarna då vi inte har så många godkända hingstar i Sverige utan endast en från den holländska stamboken och 2 från den tyska stamboken?
Att man först och främst bestämmer vilken hingst man vill ha, gärna ha en i reserv. Ta reda på var de står i Holland. Vilken station och att den är EU godkänd. Ta sedan med den informationen till den seminstation där du lämnar ditt sto. Så ber du att de kontaktar dessa. Glöm inte lämna stoets reg.nummer också.
Vilken är din bästa uppfödning om du får välja en och varför?
Det blir svårt. Jag har haft många bästa uppfödning, men om jag måste välja en så får det bli Katje som fortfarande finns i min ägo. Milou kommer tätt efter.
Hur ser du på aveln med tanke på att hästarna går mer och mer mot sport och får en helt annan nerv?
Jag kan väl tycka att det ska finnas både sport och barock. Det är många som frågar efter den tyngre modellen. Den sportiga modellen har ju oftast lite mer nerv, men det tycker inte jag är något bekymmer.
För att gå tillbaka till fråga tre. Så vill jag tillägga att det är viktigt att ha människor omkring mej som
är duktiga och ställer upp. Jag lämnar unghästarna till Maria F/M för inridning vid tre års ålder. Sedan kommer de hem för vila och rids bara ute i skog och terräng. Sedan åker de i omgångar tillbaka till Maria för vidare träning och utbildning. Sedan har jag god hjälp av Maria Pettersson med dotter Maja när vi rider ut. För ensam bör man ej rida ut på unghästar. Sist men inte minst våran stalldräng Bosse, gjorde han inte allt runt om som har med hästarna att göra skulle det inte gå.
Vad ligger kostnaderna på för att betäcka sitt sto ?
Priset ligger ungefär på ca. 25.000 till 30.000 . Det varierar säkert. Vilken hingst man väljer, kostnader på seminstationen, veterinärkostnader, frakter, dräktighetskontroll, bensinkostnader och fosterförsäkring.
Svenska Frieserhästföreningen © Alla rättigheter är reserverade | Webbyrå: Digitance