Importera semin

Sfhf There She Is

Semin och seminstationer

Semin: När du bestämt dig för att betäcka ditt sto och valt en hingst som matchar kontaktar du hingststationen som har hingsten uppstallad. För import till Sverige från utlandet krävs att hingststationen är EU godkänd. När du kontaktar stationen mailar du över information om ditt sto så som registreringsnummer och stamtavla.

Seminstation: Kolla upp vilka seminstationer som finns i ditt område och vad de erbjuder för tjänster. På vissa stationer kan man lämna in sitt sto tills hon är konstaterat dräktig och till andra åker man över dagen för inseminering. Ta kontakt tidigt med den seminstation/veterinär som du planerar använda dig av och ta reda på deras rutiner.

När är det dags? När du ser att ditt sto börjar visa brunst så kontaktar du seminstationen och kommer överens om en tid för undersökning. När veterinär har kontrollerat ditt sto och hur långt gången hon är i brunsten räknar de ut vilken dag det kan vara lämpligt att inseminera. Notera att äggen på en frieser allt som oftast bli större innan de släpper än på andra raser. Är seminstationen ej van vid inseminering av frieser är det viktigt att den informationen kommer fram så dem kan ta ställning till detta då de beräknar dag för inseminering.

Beroende på vad seminstationen erbjuder för tjänster tar dem kontakt med den hingststation där hingsten står och informerar om datum för inseminering. Alternativt tar du själv kontakten med hingststationen och fraktbolaget som skall transportera seminen.

Dagen innan det är dags att inseminera packas semin från hingststationen och skickas till seminstationen. Viktigt är att det inte finns några frågetecken vad gäller leveransen av semin och att det är avtalat om det är seminstationen, du eller något transportbolag ska frakta semin till stationen. Ungefär tjugofyra timmar brukar man räkna från det att det skickas till det att det ska insemineras.

För att få föra in sperma i Sverige måste du vara registrerad hos Jordbruksverket, mer om det på  Jordbruksverket

För frågor, hör av dig till avel@sfhf.se
eller ställ dina frågor i
Svenska Frieserhästföreningens avelsforum

Lycka Till!   

 

Dela den här artikeln:

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER: FACEBOOK | FACEBOOK MEDLEMSGRUPP | FACEBOOK AVELSFORUM |

Svenska Frieserhästföreningen © Alla rättigheter är reserverade | Webbyrå: Digitance