Grattis till Sveriges första Modelförklarade sto!

Famke JM Sport Model 2

Vi i styrelsen vill gratulera Catharina Carlsson som på premieringen i Huaröd 29 aug fick sitt sto Famke JM utnämd till Sveriges första Modelsto! Läs deras gemensamma historia nedan.

Famke JM Ster Sport KROON Model

Historien om Famke JM startade med att Catharina Carlsson skulle hjälpa en väninna att hitta en frieservalack/hingst. När hon satt där sent om natten och gick igenom annonser råkade hon få upp en bild på ett sto tillsammans med sin ägare. Det var något alldeles särskilt med deras relation så hon tog tag i tangentbordet och började skriva ett mail till ägaren Jolanda Meijer. Hon gjorde klart för henne att hon var en ensamstående mor som inte hade ekonomiska möjligheter att finansiera ett köp av den kalibern som det skulle krävas för detta sto men bad att få komma och träffa dem bägge. Sagt och gjort hon och hennes söner åkte ner till Friesland. Deras 1:a möte med Famke JM resulterade i en stark vänskapskänsla direkt då Jolanda och Catharina tänkte och kände likadant för frieserhästar, dess träning och förutsättningar.

De var helt eniga om att valet av betäckningshingst Anders 451 skulle kunna leda fram till något positivt för rasen. En låg inavelskoffiecient och en låg släktskapsprocent vilket är en förutsättning för en ras som lider av inavelsproblematik. Väl hemma i Sverige kunde Catharina inte släppa tanken på Famke JM och de höll kontakten för att försöka hitta en lösning så att Famke skulle kunna komma hem till Catharina i Sverige. Tre månader passerade och det hann komma spekulanter från när och fjärran bland annat USA och precis när resan till Amerika började planeras dök en öppning upp och beslutet togs direkt att det skulle innebära att Famke åkte till Öland.

Hon anlände i November och fölet var beräknat till februari men strax innan dess skadade sig Famke JM allvarligt när hon skulle gå in från hagen. Där och då togs beslutet att hon inte kunde opereras då hon var dräktig. Sen föll valet på att prioritera hennes då nyfödda son Friesvik´s Mynke JM  så operationen sköts på framtiden. När dagen väl var inne och Mynke hade vant sig vid att vara utan sin mamma var kirurgen tveksam till att operera den då gamla skadan efter att ha gjort en andra besiktning av röntgenplåtarna. Catharina lyckades genom sin envishet övertyga kirurgen om att ändå göra ett försök. Kirurgen kom senare ut med ett leende ända upp till öronen och utbrast “ du galna kvinna du hade verkligen rätt det gick att operera Famke”.

Sen följde en lång rehabiliteringsperiod med skrittpromenader på först 5 min två gånger om dagen som sedan ökades med 5 min åt gången. I slutet gick Catharina och Famke JM en mil morgon och kväll vilket skulle visa sig göra det omöjligt för chefsveterinären Lena Söderberg att se vilken has som var opererad. Det var delad glädje när Lena och Catharina konstaterade att envisheten än en gång hade besegrat den tragiska olyckan där Famke gick omkull högdräktig på väg in från hagen.

Där och då väcktes ett hopp om att Famke JM skulle kunna ge sin lilla stostam 1 en chans att få ett Modelsto trots allt. Catharina startade målmedvetet träningen av Famke JM som sedmera skulle resultera i att hennes drömmar uppfylldes i slutet av augusti 2014 i Huaröd. När domarna Harrie Draaier och Jan Hellnix från Friesland och Belgien meddelade sitt beslut brast Catharina Carlsson ut i glädjetårar och ögonblicket blev enormt känslosamt dels för att det var första gången i historien som ett Friesersto hade blivit Modelförklarat i Sverige men dels för att resan dit hade varit minst sagt krokig och fylld av tvivel med tanke på den skada som Famke haft. Den lärdom Catharina och många med henne har dragit av denna historia är att det är värt att hålla fast vid en dröm även om det kan se mörkt ut att lyckas för ibland är motvinden bara där för att göra lyckan desto större när man väl når målet.

”FAKTARUTA”

Ett sto´s första mål är att bli införd i stamboken vilket hon blir om hon får en 3:e premie som lägst 3 år gammal. Sen kan stoet få en 1:a eller 2:a premie och blir då Ster (stjärna eller motsvarande diplomsto). Om sen stoet visar bra gångarter under ryttare på ett IBOP test med minst 77 poäng i kombination med en 1:a premie kan det ge titeln KROON. Sen om en frieser presterar tillräckligt bra inom dressyr och körning på Medelsvår nivå kan de få titeln Sport. Så kommer vi till Model vilket ett sto kan premieras som om det har haft minst ett föl och har fyllt minst 7 år samt har uppfyllt kriterierna för KROON (1.a premie+ 77p IBOP test eller titeln Sport) och har de kvaliteter som gör att de är extraordinärt bra utifrån rasstandarden. Allt detta har Famke JM lyckats med nu så det är någonting i ”hästväg” skulle man kunna säga.

Fotograf: Madeleine Johansson

 

Dela den här artikeln:

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER: FACEBOOK | FACEBOOK MEDLEMSGRUPP | FACEBOOK AVELSFORUM |

Svenska Frieserhästföreningen © Alla rättigheter är reserverade | Webbyrå: PAGIO

I samarbete med: