Förfalskad, förstörd: såld!

Sfhf There She Is

Översättning av artikel ur den Holländska tidningen ”Ross” från oktober 2007

Spruta in något, smörj på något, gör den lugn… sätten som den opålitlige hästhandlaren har för att dölja fel och brister känner inga gränser när det gäller handel. ”Det finns tusen sätt om man bara vet hur man ska göra” flinar en av de intervjuade handlarna.
Naturligtvis är de flesta handlare seriösa och pålitliga men för de som är mindre nogräknade finns det erfarenhet och trick som är hundra tals år gamla att ta av.
Redan på 1700 talet skrev den Österrikiske baronen Reis von Eisenburg om bedragare och lurendrejare och varnade för deras praktiker. Men än i denna dag lever ”hästskojarna” och varje dag kommer nya tricks till. Idag sträcker sig tricken allt ifrån vanliga huskurer till hög teknologiska uppfinningar. Hästskojarna är mer aktiva än någonsin tidigare för många köpare är lätta offer. Och inte ens regler och lagar kan ändra mycket på det.

Vattentricket.
” Lättast är det med fritidsryttare som direkt blir förälskade i en av mina hästar” flinar Richard G.  Ena gången är det den snälla blicken, den andra gången en rufsig man och ploff; hjärtat på den intresserade hästköparen är erövrat.
Eller den snälla söta slickningen på köparens hand; ”O vad gulligt han tycker direkt om mej!” Hur ska man då som köpare kunna veta att den där gulliga slickningen på handen är ett resultat av att hästen har varit utan vatten några dagar?  ”Om man låter en häst vara utan vatten tre dagar eller mer blir den väldigt lugn. Dessutom slickar den varje hand som sträcks ut mot den i hopp om vatten” talar Richard frankt om. Det klickar då direkt med köparen och prov ritten förlöper utan problem. ”Hästen är ju helt slapp.”
Och vad händer då sedan? En massa! För efter köpet och flytten hem till nya ägaren och en ordentligt hink vatten blir den plågade hästen som ny. Var han före tiden utan vatten besvärlig att rida kommer han inte att vara bättre nu. Stegrande, bockande visar han upp sina konster. Så går drömmen om en trevlig häst för fritiden med en smäll i kras. För hur kan du efteråt bevisa att hästen ifråga har varit utan vatten?

Holland är nära
Samma sak kan du också få på andra sätt. ”Det finns mediciner som du kan göra din häst lugn med. De bästa kan du inte få tag på här i Tyskland men i utlandet finns de fritt att köpa” berättar Jurgen F som har hållit på i 50 år som hästhandlare på ett stenkast avstånd från den Holländska gränsen. Det han inte hittar i Tyskland det finns att köpa i Holland. Och de hästar som han inte kan sälja i Tyskland säljer han i Holland eller något annat av de Europeiska länderna. De flesta mediciner går att spåra i blodet hos hästen men ” Vilken fritidsryttare låter nu göra det testet? Jag har då aldrig träffat på någon. De vill inte betala de pengar som en sådan undersökning kostar. Dom försöker i stället hela tiden att pruta på försäljningspriset.” berättar Franke K.
Hästhandlarna har ännu ett sätt att göra en häst trött. Och den går inte att spåra i ett blodprov. ”Vissa åderlåter en besvärlig häst. Om man låter några lite blod rinna ut blir hästen av sig själv hängig och trött. Det tar några dagar innan hästen är återställd efter det”. Talar en annan hästhandlare om. ”Återlämna? Nej det blir svårt att bevisa. På samma sätt som en häst som arbetas till gränsen av utmattning för att göra den hanterbar är svår att lämna tillbaka. Bevisen saknas”.
Åderlåtningen har ännu ett syfte. Inte bara att göra en häst matt och lugn. Genom mindre blod blir också blodtrycket lägre och en häst med hovproblem som hovbensrotation känner av det mindre. ”Om sjukdomen är i ett tidigt stadium går hästen efter åderlåtning helt utan problem. De flesta ser inte att det är något som inte stämmer.” Säger en smart försäljare.
Efter ett par dagar eller någon vecka är blodbilden helt normal igen och smärtan återkommer. Ofta med farliga följder. Peter, fritidsryttare och ingenjör, höll på att mista livet efter ett sådant trick. Han red lugnt på sitt några dagar tidigare inköpta sto när hon snavade och skenade som en galning därifrån. ” Marken var stenhård av frosten och hon sprang som om det gällde livet. Hon hade helt enkelt så ont. Vi skenade genom hela samhället och tillslut på en frusen åker fick jag henne på en volt och tillslut få halt på henne. Vi hade bara tur att vi inte träffade på några bilar den morgonen.” drar sig Peter till minnes.  Han lät en veterinär kolla upp stoet och hon hade en allvarlig hovbensrotation. Det var det vid köpet inget som man kunde se och provritten gick också bra. Och dessutom fanns det röntgenfoton som var utan anmärkningar. ”Jag vet inte vilka hovar det är som är röntgade men det är inte hovarna från din häst” sa veterinären till mig. Typiskt? Egentligen inte. Hästhandlare har en hel del veterinärbesiktningar och röntgenfoton liggande i sina lådor för att kunna ta fram vid behov. ”Vill du köpa en fux? Då kommer ett veterinärintyg med färgen fux angivet som undersökt. Nu står förmodligen den undersökta fuxen i stallet och du kör hem med en helt annan häst.” talar den skrupelfrie Richard G om.
Han råder också alla till att aldrig skriva under några redan färdiga köpekontrakt med veterinär utlåtande utan alltid själv se till att hästen blir veterinärbesiktigad. Helst av köparens egen veterinär.

Alkohol tricket
Hos Peters sto var det senare inte möjligt att konstatera om hon fått smärtstillande eller om hon blivit åderlåten. Eller om det kanske var något helt annat, för hovproblem kan man dölja med många fula tricks.
” Jag säger bara alkohol” säger Anton M. Många använder sig av någon form av alkohol som de ger till hästen eller som de sprutar in i blodet. Alkohol tunnar ut blodet och sänker  trycket i hovarna.” Han har handlat med hästar i ett tiotal år och importerar ofta från utlandet. Han har hunnit se det mesta. ” Blodförtunnare är något som används ofta. Men eftersom man med ett blodprov kan hitta igen de medlen funkar det bara om köparen inte tar några blodprov på hästen.”
Samma gäller också för olika cortison preparat, en favorit bland lurendrejare. Det har en bra långvarig verkan men nackdelen att man hittar igen det med ett blodprov. Säljer en handlare en häst till godtrogna köpare som är köpsugna så är det fritt fram för cortison. ” Med cortison blir smärtan mindre och inflammationer  hindras. Dessutom döljs det för en stund att en häst lätt blir andfådd.” talar Josef H. om. Men det kan man också dölja med mediciner mot astma. Om nu hästen har en visslande inandning? Detta genom att en nerv i huvud/hals regionen är skadad. Ja då ordnar man det med en högt spelande radio eller en skällande hund i stallet. ”Då märker inte köparna det visslande ljudet”.
Vissa hästhandlare tar till naturmedel. Ingefära eller ”harpagophytum procumbens” en sorts vide tillexempel. ”De här plantorna innehåller Asperin, samma som i Albyl och används mest mot smärtor. Hältor döljs också för stunden med dessa medel.” varnar Anton M. Proffsen  de använder inte extrakt utan hela plantorna för de verkar mycket snabbare. De tar inte heller den vanliga ingefäran utan speciella starka varianter från Afrika eller Indien. För att lugna en häst så används Valeria och humle i stora doseringar i foderhinken.
Om det handlar om foder så kan till och med veterinärerna låta sig luras. ” Jag vet handlare som ger sina hästar en mix av glukosamin och olika smärtlindrande mediciner 10 till 14 dagar före en undersökning. Det ser till att en halt häst är symptomfri och inte har någon smärta för ett tag. Klarar böjproven med glans.” försäkrar oss Anton M.
Han kan berätta i timmar om olika trick som förekommer. Också om gamla enkla fortfarande använda trick. Tex. om en trist och tråkig häst ska visas upp som en het och pigg häst. ” Man smörjer bara in anus med peppar eller tigerbalsam. Det går också bra med ingefärssaft. Och den allra tråkigaste och tristaste häst blir en ståtlig eldig springare.”  skrattar Anton.
Trodde ni att det var ett säkert sätt att titta i hästens mun? Glöm det för inte ens den allra vanaste veterinären kan mer än göra en grov skattning på ålder med hjälp av tänderna.  Smarta fifflare tar till filen och ger tänderna på den gamla hästen ett jämt och fint utseende. Vips ser den äldre hästen betydligt yngre ut. ”det här intrycket kan man förstärka genom att korta av och tunna ut svansen och att raka ur allt hår i öronen.” talare en uppfödare om.
Olaf  J som hållit på med handel av dyrare sporthästar i 40 år är övertygad om att det inte bara hos hästhandlare som säljer hästar för under 25000 kr som man kan hitta fifflarna. ”Även hos de som handlar med de riktigt dyra hästarna fifflas det. De har ekonomin att köpa dyra mediciner som inte går att spåra vid veterinär besiktningar. Eller så har de köpt sin veterinär så att alla hästar får en besiktning utan anmärkningar.”
I den toppen av hästhandeln har lagar och regler liten eller ingen nytta. Men det skulle nog behövas. Köparen av hästen är den som är tvungen att bevisa att hästen hade skadan eller defekten vid tiden av köpet. Kolla noga vilken tid som det står i kontraktet. Hos vissa har du 3 x 24 timmar på dig att hitta ett dolt fel hos andra en månad efter veterinär besiktningen. ( det här gäller för Holländska kontrakt så se upp om du köper häst från Holland. Svenska köptrygghets lagen gäller inte då)
Om du köper häst på en marknad eller hos en handlare som du inte känner, förbered dig väl. Ta med någon som är mindre påverkbar än du själv. Och fall inte för de vackra bruna ögonen eller  den snygga färgen. Eller den snälla blicken. Eller den fina karaktären…. Utan att du vet det så står du där med en  dålig häst, utan pengar och ingen chans att få rätt mot handlaren.
På www.ridsport.se kan du hitta och beställa köpekontrakt som uppfyller de flesta förekommande frågorna.

 
 
Dela den här artikeln:

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER: FACEBOOK | FACEBOOK MEDLEMSGRUPP | FACEBOOK AVELSFORUM |

Svenska Frieserhästföreningen © Alla rättigheter är reserverade | Webbyrå: PAGIO

I samarbete med: