Svenska uppfödare

AFTONMORA FRIESIANS 

 

Aftonmora Friesians är ett skandinaviskt friesercenter för sport, import och avel beläget på Kullahalvön i Skåne. Vår egna uppfödning är baserad på tre övergripande kriterier: kvalitet, sport och mentalitet. Med kvalitet menar vi både exteriört för att främja en långsiktigt hållbar häst med hög ridbarhet men vi är också måna om att bevara de rastypiska attributen vi älskar med frieser; mycket man, svart till färgen, ståtlig hållning och ädelt huvud. Sport är vårt fokusområden både i och med vår avel av den moderna ”sport” friesern, samt genom vår ambition att främja intresset för frieser som ett naturligt val av dressyrhäst för tävling på högre nivå. Som det allra viktigaste av dessa tre ledord kommer slutligen mentaliteten. För oss är det av högsta relevans att vi avlar på mentalt stabila och trevliga individer där ston och hingstar är av samma vikt för att skapa ett bra slutresultat.

Den KFPS godkända Stambokshingsten Tymon 456 finns hos oss och används både i egen avel samt är tillgänglig för betäckning av frieserston via semin. Vi har för tillfället tre Kroon ston, två 1a premie Ster ston och ett 2a premie Ster ston i vår avel. Varmt välkommen att läsa mer på www.aftonmora.se och besöka oss på gården i Skåne!

info@aftonmora.se

Tymon 456, Foto: Clara Nilsson


AV AURUM

Min första frieseruppfödning föddes 2002 och sedan dess har jag fött upp 14 föl. Fyra stoföl och tio hingstföl. Det bästa resultaten är två föl som blivit champion på premiering. En ster och hingstchampion och ett stersto som blivit klassvinnare.

Just nu har jag två egenuppfödda ston i avel, varav den ena är dräktig. Min målsättning är att ha två till tre ston i avel, föda upp rastypiska, och framförallt trevliga, hästar för dressyrridning och dressyr/sportkörning. De ska ha tre bra gångarter och vara snälla att jobba med och vara friska och fria från kända genetiska problem.
De bästa stofölen ska behålls och hingstar säljas som föl.
Jag vill att prestationsinriktad härstamning på avelsstona och för att få vara kvar i avel ska de bli ster, vara friska och ha lätta fölningar.

Jag har registrerat stuterinamnet av Aurum i KFPS

aurumstall@gmail.com

Hälsning från Britt-Marie Ekbergh/Aurum stalldesign & avel


MIKAELA BRANDIN

Frieserälskare så klart, sedan år 2010. Sysslat med hästar i stort sätt hela mitt liv med ett avbräck för annan träning, bodyfitness. Polis och jourhem till barn.
Har i dagsläget fem friesers i olika åldrar;
7 sto Ster Jadore J&H
6 valack
4 sto Ster Tonja fan Tsjerkgaast
3 år hingst Balder fan Nyhem
10 månader sto Izadore fan Nyhem
Min tanke med avel är att få fram sunda, friska och glada/positiva friesers. Jag vill ha mycket rörelse men vill trots det bevara mycket av den gamla rastypen.
Rider in, tränar och fortbildar. På gång är att köra vagn.
Sysslar med smyckeri och fotografering.

Mikaela-mikkis@hotmail.com


Roden Frieser

Vi finns i hjärtat av Roslagen, i närheten av Norrtälje, c:a 10
mil norr om Stockholm och bedriver avel i mindre skala inom den
holländska stamboken med stamboksförda ston och avelsgodkända hingstar.
Vår målsättning är att på allra bästa sätt bidra till en stärkt ras i
form av högt kvalitetstänk och våra ledord är att avla på god exteriör
för bra ridbarhet och hållbarhet, god mentalitet samt att på alla sätt
motverka inavel i högsta möjliga mån.

Just nu har vi ett kroon sto inom aveln som har tävlats upp till
medelsvår B inom dressyr och hennes fölunge och vi letar nu ett sto till
med rätt förutsättningar.

Hälsningar Susanne Skalin

Mail: rodenfrieser@outlook.com


Trulsagården
Jim Nordqvist

Skånes Fagerhult

På gården finns stona Gerlinde fan Walta och O Famke van Dongjum.

jino003@jino.se