Köpa häst?

Längst ner på sidan hittar ni en ca. prislista. Hästar som är uppfödda och säljs av svenska uppfödare är genom momsen dyrare än direktimporterade hästar men ni har i gengäld köptrygghets lagen på er sida vilket ni inte har med importerade. Där måste ni skriva in era rättigheter och skyldigheter i ett bindande kontrakt.
Enligt svensk lag kan en näringsidkare inte genom att skriva in sämre vilkor för dig som kund i ett kontrakt komma undan det som gäller enligt konsumentköplagen. Se på http://www.konsumentverket.se/mallar/sv/artikel.asp?lngCategoryId=490&lngArticleId=147 vad som gäller vid köp i Sverige.

Först av allt:
Låt dig inte stressas till ett beslut!
Börjar en säljare på att säga att ”du måste bestämma dig idag för annars gå du miste om hästen”. Lägg på och ring inte dit igen. Ingen som är seriös stressar en köpare till oöverlagda beslut! Det finns alltid en ny häst till salu. Om inte idag men kanske imorgon finns hästen som blir din bästa vän. Istället för den som du gick miste om. Och så får du ju chansen att läsa det här och förhoppningsvis lära dig lite mer.

1. Hur mycket kan du om rasen?
Det räcker inte bara med att tycka att det är den vackraste hästen du någonsinn sett. Då är du bara ett lätt offer för säljare som är mindre nogräknade och verbalt kan få dej att köpa en svart ponny i tron att det är en renrasig frieser.
Ju mer du som köpare har lärt dig om rasen som sådan, om stamboks papperen, hingstlinjer och rid och brukbarhets- egenskaper desto starkare står du gentemot en säljare.

2. Vad vill du använda hästen till?
Är ditt mål att avla fram en massa föl eller är det att bli bäst på dressyrbanan? Ett fölsto gör sig inget vidare i dressyrringen och hon är borta i långa perioder medan fölet är litet. Så då bör du satsa på en hingst eller en valack om dressyr är ditt mål.
Är aveln ditt mål ska du satsa på ett välstammat sto. Ska du hålla på med seriös avel ska helst stambokspapperen vara ”fulla”. I varje fall ska det i 5 generationer bakåt inte förekomma några HB eller VB ston (hjälpstambok/ fölstambok). Mer om det längre ner på sidan.

3. Hur mycket kan du och vad ska hästen kunna? 
Är du nybörjare med ridning/körning är kanske inte idealet att köpa en unghäst på 2 år som måste ridas in. Priset är lägre men du kan vara mångfallt dyrare ute efter alla experter som du varit tvungen att ta hjälp av. Köp då en lite äldre välriden häst som du kan ha nöje av och som kan lära dig en hel del.
Är dressyrtävlingar din dröm? Köp då en häst som redan är tävlad.Du betalar inte så väldigt mycket mer men du tjänar mycket i tid och utbildning för både dej själv och din häst.

4. Har du råd med en häst?
Låter kanske konstigt att jag frågar men det har visat sig att de flesta räknar inte ut alla kostnader som en häst drar med sig. Inköpet är kanske färdig finansierat men så kommer ju resten. Stallplats,foder och strö om det inte ingår, hovslagare, sadel,
täcken, annan utrustning, försäkring och vi ska inte tänka på vad en veterinär kostar om det nu visar sig att din friska häst inte är så frisk som säljaren påstod och den var ju veterinärbesiktigad….

5. Vem ska jag köpa av?
Tittar du som många andra på fina bilder på nätet och låter dig betagas av dem? Eller inser du kanske att en kamera kan ljuga massor och man kan göra mycket med photoshop?
Du ska alltid om det bara går åka och träffa hästen. Det kan vara svårt att göra om den står i Holland men då är det viktigt att du vet att det är en välrenomerad säljare du har att göra med. Jag rekomenderar att ingen köper på ”egen hand” ifrån utlandet. Det finns tillräckligt många uppfödare här i Sverige (se SFHF hemsida)som har bra kontakter i Holland och kan hjälpa dig.
Här i Sverige, framförallt i södra Sverige har det de senaste 1-2 åren ploppat upp en hel del mer eller mindre oseriösa handlare som genom närheten till Holland kan ta in eller förmedla större mängder av hästar. Se upp.

Sedan bara det här:

När du ser en annons på en häst som du gillar, Googla den, sätt in deras namn tex. Meinke B och googla även deras avstamning tex. Jelmer x Hearke. Gör det på avancerad sökning och på Hollänska. Mycket ofta kommer de hästar som erbjuds av säljare här i Sverige att komma upp på säljsidor i Holland. Ta kontakt med dem och propsa på att ni vill köpa direkt av dem och priset ni kommer att få är ett helt annat än vad du erbjöds i Sverige.

Bilder ljuger! Var kritisk när man skickar dig bilder och filmer som visar en svart häst som verkar kunna allt. Det kan mycket väl vara en helt annan häst än den som de vill sälja till dig. Alla friesrar är ju svarta… Se om du inte kan hitta en liten detalj som du kan hålla koll på så att det verkligen är ”din” häst som visas upp.

Köp aldrig en häst utan papper. Den kan vara stulen.

Lita inte blint på veterinär besiktningen om den är gjord i Holland. De flesta veterinärer i Holland är egna företagare och beroende av de större stuterierna och hästhandlarna. Och man biter ju som känt är inte den hand som föder sig. Jag har en egen veterinär i Holland, min kompis Marijke som gör besiktningar åt mig.

Ta och skärskåda premeringsresultaten. Varför står det att hästen har en 1:a premie och den är över 3 år men inte ”ster”? Jo säljaren vill ge dig intrycket av att det är en topphäst. Men i verkligheten har man bara talat om vilken premie hästen fick som föl.Det ger ingen som helst information om hästen som är av värde i dagsläget förutom att det var ett vacket föl. Det är bara något som skrivs ut för att lura dig som köpare att tro att det här är en jättebra häst..

När det står att hästen har fulla papper: I stambokspapperet har hästen minst 5 generationer bakåt, på moderns sida, hästar som är ster eller modell ston. Det räcker inte med att modern är stamboks sto och ha godkända föräldrar för att det ska vara de åtråvärda ”fulla” papperen. För ett avels sto är detta av värde. Man kan då genom att utgå från stamboks papperet se att den här linjen avlar väl. De har alla blivit ster eller modell och de goda generna finns i arvsmassan hos den här hästen också. Men man kan ta det lite längre och kolla in hela sto linjen och se hur systrar, mostrar och mormödras systrar har avlat. Det gör jag med hjälp av stoboken som är något av min ”bibel”.

Här kommer en lista med stambokens prefix:

Alla stambokspapper för hästar som är införda i stamboken är gul/grön randiga.

stb -stambok utan premie Blir alla ston som anses ha de kvalliteter som för rasen framåt i utveckling. De godkända hingstarna är också stamboks hingstar

stb 3 premie- stamboks sto av bättre kvallite. Har inte det lilla extra som fordras för ster men är kvallitativt bättre än sina stb. systrar.

stb ster- 2:a premie. Sto av mycket bra kvallit. 60% av bedömningen utgörs av rörelserna och 40% av utseendet.

stb ster- 1:a premie. Sto av yppersta kvallit. Dessa ston blir också inbjudna till modellpremeringen.

Modell- Lika svårt att bli modell som stamboks hingst. Bara 7-10 ston per år får denna utmärkelse och är därmed de bästa stona som finns. Står så nära den idiala bilden av ett friesersto som det går.

vb- fölbok– Här finns de flesta hingstar registrerade.Men ett sto som är visat på premering och inte blir uppgraderad till stamboks sto står också kvar i fölboken. Hon har då inte visat de egenskaper som anses vara ett minimum för en frieserhäst ska bli inskriven i stamboken. Man kan generellt säga att sådana ston är mindre lämpade för avel.

BijboekI/II Hit kommer ston som inte har godkänd fader. Det tar 5 generationer av avel med godkända hingstar innan ett föl kommer ur Bijboek och in i stamboken. Kanske något att tänka på så man inte avlar på icke godkända hingstar. Dessa stambokspapper har en annan färg. Bijboek I är för föl efter fölbokshingstar med betäckningstillstånd. Papperet är brun/orange.
BijboekII är för föl efter fölbokshingstar och är blått. Man måste själv bekosta den DNA test som är obligatorisk för inskrivning i Bijboek.

RB- Valack stamboken känner 2 kategorier: ster ruin och ”inskriven valack i stamboken”

Ster hingstar. -De har ett eget litet register för hingstarna som blivit ster men inte är godkända avelshingstar. De kallas ”fölboks stjärnhingstar”. Veulenboek ster hengst.

STB -D register -Hit kommer de hästar som nu är registrerade i andra(FPZV) stamböcker än KFPS. Det tar 1 eller 5 generationer av avel med godkända hingstar innan föl får registreras i huvudstamboken. Detta beroende på vem som är far till det första fölet.

’Pref- Preferentskap. -Ett tillägg för hästar som har utmärkt sig inom aveln. Ston som fått minst 4 avkommor som blivit ster eller mer(stambokshingst el. modell) blir preferent förklarade.
Stambokshingstar som lämnat avkommor utöver det vanliga och betytt mycket för rasen kan också bli preferent förklarade. Den siste som blev det var Leffert år 2005. Allt som allt finns det 22 preferenta hingstar seden stambokens tillkomst.

Prestation- Ett relativt nytt tillägg som ston som givit avkomma som presterar på hög nivå i sporten kan få. Minst 3 avkommor måste ha presterat på en nivå som mer eller mindre motsvarar svenskans MSV-B. I dressyr, körning eller i show körning (tuigen)

Sport predikatet ges till stamboks hingstar och ston som själva presterar på motsvarande nivå som ovan. Goffert var en hingst som var USA´s nästa hopp i dressyr till OS 2008 men han dog tragiskt i kolik för ett år sedan. Jasper och Ieleke presterar i Holland på Prix St. George nivå.

Ungefärliga priser. Dessa kan naturligtvis skilja men bör inte vara alltför mycket utanför dessa ramar. Fråga någon från SFHF om råd om du blir osäker.

Hingstföl max 60.000 kr oavsett härstamning. MYCKET ovanligt med högre priser. Normalpris runt 40-50.000kr
Stoföl 40.000 till 70.000 beroende på avstamning. Men det högsta priset kan endast motiveras med 1:a premie och fulla papper.
Oinridna unghästar: ston mellan 50.000 upp till 80.000 beroende på avstamning se ovan. Hingstar/valacker 45000-60000
Inridna hästar: Valacker 60.000-120000 beroende på utbildnings nivå. Upp till 18000 för en inriden men ej utbildad ster valack/hingst med potential att bli väldigt bra i tex dressyr. Det här är hästar utöver det vanliga och förekommer inte ofta.
Stambok sto: 60.000-90.000 beroende på utbildning och bakgrunds papper
Dräktigt sto med fölbokspapper: ca.70.000 men kan vara högre beroende på utbildning och bakgrundspapper. Är stoet visat och inte har blivit uppflyttad till stamboken är det inte tillrådligt att avla på henne.
Dräktigt stamboks sto: 60.000-100.000 beroende på utbildning, bakgrunds papper och premerings resultat.
Ster sto från 80.000 upp till 150.000 kr.
Modell eller 1:a premie ster ston kommer väldigt sällan ut på den svenska marknaden. I Holland kan dessa ston säljas från 15.000€ upp till 28.000€ (på senaste auktionen)

Jag kommer säkert att komma på mycket mer men då får jag väl skriva in det eftersom..

Hoppas ni har fått lite hjälp av det här varje fall.
Gunilla